Infrarood verwarming laat u niets wijsmaken

Infrarood verwarming laat u niets wijsmaken


Een toekomstdroom of een nachtmerrie

De vele valkuilen in infrarood land.
Dat infrarood verwarming een goede investering naar de toekomst is, en dat deze verwarming indien goed gebruikt een duurzame manier van verwarming is staat buiten kijf. Steeds meer woningen worden uitsluitend met infrarood panelen verwarmt en de zeer tevreden klantenkring wordt steeds groter.

Hoe groter een markt wordt hoe meer malafide leveranciers hun intrede maken om zo snel mogelijk winsten op te strijken. Toch is het meestal de consument die erom vraagt om goedkopere en laagwaardige panelen te leveren. Het is namelijk zeer verleidelijk om een product te kopen dat veel goedkoper is en er hetzelfde uitziet. Want het zijn toch allemaal rechthoekige platen die warm worden niet?

Laat u niet verleiden door enkel de lage prijs en een opgesmukte website. Informeer u bij de juiste leveranciers en doelgroepen. En luister vooral naar je gezond verstand. Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.

Een infrarood paneel dat slechts 20% tot 30% kost van een gekend merkproduct is waarschijnlijk een slechte kopie en is waarschijnlijk zelfs geen infrarood verwarming maar een warmtepaneel.

Waar moet je vooral opletten.
Het eerste aandachtpunt waar je moet op letten is de oppervlaktetemperatuur die het paneel heeft. Veel laagwaardige panelen halen geen oppervlaktetemperatuur van 95°C. Hierdoor wordt er geen fatsoenlijke draaggolf gegenereerd die de objecten in de kamer kan opwarmen. Deze panelen worden meer gebruikt als handdoekdroger en niet als infrarood verwarming.

Een tweede aspect waar men moet op letten is het energiezuinig zijn van het paneel.
Het volstaat om een eenvoudige rekensom te maken om dit te berekenen Ot / (ov / m²) x100 ofwel oppervlakte temperatuur delen door (opgenomen vermogen delen door paneel oppervlakte) x 100

Een paar voorbeelden


Paneel 120 x 60

Oppervlakte temp

vermogen

AS Waarde

Ecaros standard

110°C

750

0,72 m²

10,56

Ecaros premium

120°C

780

0,72 m²

11,84

*****power

120°C

1000

0,72 m²

08,64

*****heat

190°C

2000

0,72 m²

06,84Hoe hoger de AS Waarde is hoe energie zuiniger het paneel is. De hoogste theoretische AS Waarde is momenteel 13,40.