Infrarood een verstandige keuze?

Infrarood verwarming een verstandige keuze?Ontdek hier de verschillen

Stralingswarmte
Zoals het woord zelf zegt ervaren we hier de warmte als een soort straling. Deze vorm van warmte wordt over het algemeen als zeer comfortabel ervaren. Onder stralingswarmte kunnen we uiteraard infrarood panelen vinden, maar ook vloerverwarming is een stralingswarmte. Andere bronnen van stralingswarmte zijn kachels en uiteraard de zon.

De grote verschillen in deze stralingswarmte is de uitgestraalde frequentie. In principe kunnen we de frequentie gebieden in 3 hoofdgroepen onderverdelen. IR-A (korte golf) IR-B (middengolf) IR-C (lange golf).

Vloerverwarming en infrarood verwarming voor huizen en kantoren zitten in de categorie IR-C. Deze frequentie zal alle objecten in de ruimte opwarmen door dat het vermogen zal weerkaatsen van het ene object naar het andere. Dit net zolang tot het vermogen in de draaggolf op is. Het aangename aspect van deze verwarmingsbron is dat vergelijkbaar is met de zon. Het is dus de meest natuurlijke vorm van verwarmen in zijn soort.

Convectiewarmte
In tegenstelling tot infrarood verwarming welke geen lucht verwarmt is een convectie verwarming een zuivere lucht verwarming. De convectoren zullen op een bepaalde temperatuur gebracht worden en hierdoor de koude lucht aantrekken en deze opwarmen. De opgewarmde lucht zal naar boven stijgen en zich naar de andere kant van de kamer verplaatsen.

Bij een convectie verwarming zal het plafond steeds warmer zijn dan de vloer. Dit doordat warme lucht stijgt en de koude lucht daalt.

Deze vorm van verwarmen heeft 1 voordeel, doordat lucht zich snel laat verwarmen zal de thermometer snel de hoogte ingaan. De lucht is zeer snel warm. Dit voordeel heeft ook tal van nadelen.

Wat comfortgevoel betreft ervaren we met een convectieverwarming snel problemen in de vorm van koude voeten. De koudste lucht zal zich namelijk op de vloer situeren. Ook circuleert niet enkel de lucht maar ook stof en bacteriën. De lucht zal uitdrogen door de opwarming enz. Dit alles is niet bevorderlijk voor Astmapatiënten en mensen met gevoelige luchtwegen.

Door het temperatuurverschil tussen de muren en de lucht treedt er condens op en dus een grotere kans op schimmelvorming.

Infraroodwarming
Het principe van een infrarood verwarming leunt aan bij de stralingswarmte. Een infrarood paneel straalt een warmtespectrum uit rond de 10.000 nM . Het grote verschil echter met andere stralingswarmtebronnen is dat het infrarood paneel een elektromagnetische keten in werking zet waardoor alle andere objecten in de kamer ook stralingsbronnen worden.

Concreet komt het erop neer dat ook je sofa, je tafel, de vloer en alle andere objecten in de kamer bezig zijn om de lucht te verwarmen. Ditzelfde principe geldt indien de zon binnen schijnt in je woning en de kamer verwarmt.

De zon zal nooit de lucht rechtstreeks verwarmen, ze zal alle objecten verwarmen op de aarde en deze zullen op hun beurt de lucht verwarmen. Zelf op een hete zomerdag is het buiten het vliegtuig op 10 km hoogte – 45°C

Buiten het grotere comfortgevoel dat een infrarood verwarming je geeft kan je ook grote besparingen creëren door op deze wijze je woning te verwarmen. Niet alleen financieel maar ook op het milieu. Infrarood verwarming in combinatie met groene stroom zorgt ervoor dat je de woning kan verwarmen zonder CO2-uitstoot. In combinatie met je eigen zonnepanelen kan je zelfs in sommige gevallen gratis verwarmen.